Nemrut

Adıyaman Tarihi:

MÖ 40.000 yıllarına kadar uzanan tarihi ile Adıyaman, Hititler, Asurlular, Frigler, Persler, Makedonlar, Kommagene Krallığı, Roma imparatorluğu, Bizans, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Bizanslılar, Eyyubiler, Anadolu Selçuklular, Memluklular ve Osmanlı gibi önemli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Hüsnü Mansur olan adı 1926'da Bakanlar Kurulu kararları ile değiştirilen Adıyaman, Cumhuriyeti'nin kuruluşundan 1954'ya kadar Malatya'ya bağlı kaza iken 1954'de il statüsüne kavuşmuştur.

Adıyaman’da Gezilecek yerler:

Çelikhan İçmesi

Her derde deva olduğuna inanılan Çelikhan İçmesi, sürekli ziyaret edilen bir nokta olsa da turizm açısından pek bir çalışma yapılmamıştır. Çelikhan İçmesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro Klimatoloji Kürsüsü tarafından incelenmiştir. İnceleme raporunda suyun; mide, barsak, gastrit ve ülser hastalarına iyi geldiği açıklanmıştır.Adıyaman'da termal suların pek olmaması da Çelikhan İçmesi'nin daha fazla ilgi görmesine sebep olmuştur. İçme, Çelikhan'ın 19 kilometre uzağında olup kolay bir ulaşıma sahiptir. Günümüzde hala bir tesis yapılmaması bölgenin ziyaretçi potansiyelini düşürmektedir. Adıyaman'da geçireceğiniz günlerde Çelikhan İçmesi'ne kısa bir ziyaret yapabilirsiniz. 


Perra Antik Kenti

Pirin Antik Kenti olarak bilinen Perre Antik Kenti, Adıyaman şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta olup kolay bir ulaşıma sahiptir. Adıyaman'da bir gezi planlayıp şehrin tarihi atmosferine dahil olma hazırlık yapıyorsanız Perre Antik Kenti'ni gezinize dahil edebilirsiniz. Perre, Örenli Mahallesi'nde bulunur ve Kommagene ülkesinin en büyük şehirleri arasındadır. Şehir günümüze kadar tahribata uğrasa da birçok kalıntısıyla görülmesi gereken yerlerden biridir. Buradaki surlar, günümüzde de kullanılmaya devam eden çeşme, kaya mezarları ve nekropol geziniz boyunca kendi tarihlerini yansıtacak sizlere. Adıyaman ne kadar uzak gelse de bizlere, sanki pek bir şey yokmuş gibi düşünsek de esasında gezilecek alanlarıyla şaşırtır ziyaretçilerini. Bu güzel şehrin tarihi ve dini mekanları arasındaki Cendere Köprüsü,Yenipınar Camii, Karakuş Tümülüsü ve Arsemia Antik Kenti uzun keyifli bir yolculuk olacak sizlere. 


Cendere Köprüsü

Dünyanın en eski köprülerinden biri olan Cendere Köprüsü, Adıyaman'ın turistik gezi alanlarından birini oluşturmaktadır. İsmini Cendere Çayı'ndan almıştır. Nemrut Dağı'na düzenlenen turların üzerinde bulunan köprü, 1900 yıldır varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Köprü, yakın bir zamana kadar araç trafiğine açıktı. Fakat şu anda sadece yayalar tarafından kullanılmaktadır. İl merkezine 55 kilometre uzaklıkta olan köprü, Kahta ve Sincik'i birbirine bağlar. Adıyaman'da yapacağınız tura Cendere Köprüsü'nün ihtişamını mutlaka dahil edin. Bölgede fotoğraflayacağınız çok manzara olacak. Adıyaman; Yenipınar Camii'yle, Abuzer Gaffari Türbesi'yle, Karakuş Tümülüsü'yle ve Arsemia Antik Kenti'yle uzun ve bir o kadar keyifli bir yolculuk için sizleri bekliyor. Cendere Köprüsü de yapacağınız yolculuklarda mutlaka yerini almalı. 


Yenipınar Camii

Gezgin bir ruha sahipseniz eğer ve her geçen gün daha fazla keşif noktaları bulmak istiyorsanız Adıyaman'ın tarihine tanık olmanızı tavsiye ederiz. Tabii daha önce bu şehre gelme fırsatını yakalayamadıysanız... Adıyaman, camileriyle, türbeleriyle ve diğer gezi alanlarıyla keyifli bir yolculuğa çıkaracaktır sizleri. Peki en çok nereler ziyaret edilir bu şehirde? Tabii ki Abuzer Gaffari Türbesi,Karakuş Tümülüsü, Adıyaman Yeni Kale, Adıyaman Ulu Camii sayfalarımızı tıklayarak şehrin gezilecek mekanları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Sizlere bu sayfamızda Yenipınar Camii'nden bahsedeceğiz. Şehrin ibadet mekanlarından biri olan Yenipınar Camii, şehir merkezinde bulunur ve kolay bir ulaşma sahiptir. Caminin kitabesi günümüze kadar gelmiştir. Kitabeye göre Hicri 1133 (Miladi 1720) yılında Hacı Mahmut adlı bir kişi tarafından inşa ettirilmiştir. Yenipınar Camii, şehirde bulunduğunuz günlere dahil olabilecek bir gezi mekanıdır. Cami, hem dış mimarisi hem de hiç dekorasyonu sizleri mistik bir atmosferin içinde ağırlayacak. 


Adıyaman'da Ne Yenilir?

Çiğ köfte, İçli Köfte, Basalla (ekşili köfte), Cılbır, Mercimekli Köfte, Pestil, Yapıştırma ve Hıtap, Adıyaman’ın ünlü yemek türlerinden bazılarıdır. İl merkezinde yöresel yemeklerin bulunduğu lokantalar mevcuttur. Kahta ilçesindeki Baraj Gölü kıyısında balık yenebilir. Nemrut Dağı yolu üzerindeki konaklama ve kafeteryalarda yeme-içme olanağı mevcuttur. 


Adıyaman'da Ne Alınır?

Adıyaman’ın kent merkezinde bulunan tarihi çarşı Oturakçı Pazarı’nda yöreye özgü halı, kilim, cicim, heybe gibi el sanatları ürünleri ile turistik eşyalar bulunabilir. Nemrut’taki turistik tesilerde satılan Nemrut heykelleri, hediyelik olarak alınabilecek eşyalardır. Yine bu tesislerde, yörenin tarihinin anlatıldığı çeşitli dillerdeki Nemrut rehber kitapları bulunabilir